Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stop de kooien in de vee-industrie

24 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
varken kooi

© Foto: pexels

In de vee-industrie in Europa zitten miljoenen dieren opgesloten in kooien. Kippen, moedervarkens, konijnen, kwartels, kalveren, eenden en ganzen lijden omdat ze nauwelijks kunnen bewegen en hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen. Ze ervaren stress, frustratie en raken vaak verwond.
Om een einde te maken aan de kooien in de vee-industrie in heel Europa is het Europese burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ gelanceerd. Doel is de “onmenselijke behandeling van boerderijdieren die in kooien worden gehouden” te beëindigen.

Stop de kooien: teken de petitie

Binnen een jaar, voor 11 september 2019, moeten een miljoen handtekeningen verzameld worden uit minstens zeven EU-lidstaten. Als dat wordt gehaald is de Europese Commissie verplicht een besluit te nemen over het verzoek. Ruim 130 organisaties uit heel Europa doen mee, waaronder Varkens in Nood, CIWF Nederland, Dierenbescherming, Vier Voeters en World Animal Protection. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit.
In de Europese vee-industrie worden miljoenen dieren gehouden in kooien:
  • Meer dan 285 miljoen legkippen zitten in kooien, de zogenaamde 'verrijkte' legbatterij of 'koloniehuisvesting'. 
  • Meer dan 13 miljoen zeugen staan vast tussen stalen stangen in 'ligboxen' of kraamhokken. 
  • Meer dan 300 miljoen konijnen leven in krappe draadgazen kooien

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.