Vroege Vogels

Stop de Binar 4

  •  
11-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_164922.jpg
De Binar 4 is een koelschip vol vis op weg naar de haven van Las Palmas op de Canarische eilanden, een bekende witwashaven voor illegale vis. Dit koelschip is inderdaad ook illegaal bezig. Greenpeace roept de Spaanse regering op dit schip uit haar haven te weren.
Spanje kan daarmee laten zien dat ze serieus het probleem van piratenvisserij wil aanpakken. Piratenvisserij komt eigenlijk gewoon neer op het stelen van vis van de bevolking van arme landen die het toch al moeilijk heeft.
Greenpeace en EJF (Environmental Justice Foundation) documenteerden vier dagen geleden hoe de Binar 4 in internationale wateren vol werd geladen met vis dat gevangen was in Guinese wateren. Volgens de wet van Guinea zou deze vis alleen naar de haven van Conakry (Guinea) hebben mogen worden vervoerd.
In de tijd dat de Esperanza voor de kust van West Afrika vaarde, noteerde Greenpeace 104 vissersschepen met buitenlandse vlag uit Korea, China, Italië, Liberia en Belice. Op basis van het verzamelde bewijs is naar schatting 50% van de geobserveerde schepen betrokken bij illegale visactiviteiten – van het vissen zonder licentie, zonder naam opereren, verbergen van de identiteit, tot het vissen in verboden wateren.
“In de afgelopen weken is Greenpeace begonnen met het ontrafelen van het web van piratenvisserij”, aldus Sarah Duthie, oceanencampaigner aan boord van de Espereranza. “De manier waarop legale en illegale schepen samenwerken is erop gericht om zaken om de tuin te leiden, maar het is en blijft uiteindelijk het stelen van vis van anderen”.
Piratenvisserij kan alleen worden gestopt als alle betrokken regeringen wat gaan doen. Lokale gemeenschappen en het milieu redden het anders gewoon niet. De Spaanse regering kan nu het goede voorbeeld laten zien.
Het onderzoek naar de piratenvisserij is onderdeel van de speciale Defending Our Oceans expeditie die Greenpeace dit jaar maakt: een jaar lang varen we langs vier oceanen om de schoonheid en de schade te laten zien.
Met de Defending Our Oceans expeditie zet Greenpeace druk op regeringen, de VN en bedrijven. Maar we kunnen het niet alleen. Jouw hulp is essentieel! Als Ocean Defender kun jij de expeditie versterken.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.