Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stop Awacs en GroenFront! oefenen een weekend lang bosbezetting Schinveld

  •  
26-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groenfront.jpg
In het weekend van 29, 30 en 31 augustus oefenen Vereniging Stop Awacs, GroenFront! en honderden buurtbewoners het bezetten van het bos in Schinveld. Defensie en de NAVO willen hier in een bosgebied van 14 ha weer bomen gaan kappen vanwege een nabij gelegen vliegbasis. "Als de regering weer gaat kappen, dan klimmen wij in de bomen om het tegen te houden", vertelt GroenFront!-activist Rutger.

Ruim twee jaar geleden hield GroenFront! vijf weken lang het bos in Schinveld bezet. Hierbij werden ze volledig ondersteund door Stop Awacs en de lokale bevolking. In januari 2006 had een grote politiemacht twee volle dagen nodig om alle boomhutten te ontruimen en een activist uit een tunnel te graven. Naast de 6 ha die toen gekapt is, wil Defensie bomen kappen in een gebied van 14 ha . Door deze boskap zouden AWACS-radarvliegtuigen van NAVO van de nabijgelegen basis in Geilenkirchen makkelijker kunnen opstijgen. De Raad van State heeft vorig jaar al geoordeeld dat de boskap in 2006 nooit had gemogen.
Het verzet in Schinveld richt zich niet alleen tot de boskap. De NAVO vliegt hier met zwaar verouderde Boeings 707's. In de VS mag hier civiel en militair niet mee gevlogen worden en in Europa zijn ze ook verboden in de civiele luchtvaart. De geluidsoverlast en uitstoot van de verouderde motoren zorgen voor hart- en vaatziekte, hoge bloeddruk en concentratie- en gehoorproblemen. Een recent RIVM-onderzoek geeft aan dat minimaal 41.000 mensen gezondheidsklachten hebben door de AWACS. Ook de gemeente Onderbanken, waar Schinveld onder valt, verzet zich fel tegen de boskap en eist dat de vliegbasis weggaat.
Bron: Stop Awacs en Groenfront!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.