Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stop aanleg nieuwe bedrijfsterreinen'

  •  
13-09-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_249450.jpg
Een voorlopige stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen. Dat vragen prominenten uit de wereld van de ruimtelijke ordening in het manifest 'Vernieuw de bedrijventerreinen, spaar het landschap'. Hoogleraren Barrie Needham en Peter van Wijmen overhandigen het manifest vandaag aan secretaris-generaal Hans van der Vlist van VROM, die namens minister Cramer van Milieu ook een reactie zal geven. De presentatie is de start van de campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte', waarmee Milieudefensie een eind wil maken aan de aanleg van overbodige bedrijventerreinen.
Volgens de ondertekenaars van het manifest is er een adempauze nodig in de aanleg van nieuwe terreinen om de vicieuze cirkel van overaanbod aan nieuwe bedrijventerreinen en leegloop van bestaande terreinen te doorbreken. De afgelopen tien jaar is het areaal aan verouderde bedrijventerreinen verdubbeld tot 28 duizend hectare.
'De herstructurering van verouderde terreinen staat al jarenlang op de politieke agenda, maar komt niet van de grond omdat er een enorm aanbod is aan goedkope nieuwe bedrijventerreinen,' zegt Barrie Needham, emeritus hoogleraar planologie in Nijmegen. 'Door een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe terreinen worden overheid en bedrijfsleven genoodzaakt om oude terreinen op te knappen. Hiermee wordt het landschap gespaard.' Volgens Needham is een tijdelijke stop niet schadelijk voor de economie. 'Op dit moment ligt nog 9.000 hectare aan bouwrijp bedrijventerrein klaar voor bedrijfsvestigingen. Dat is voldoende om de groei van de werkgelegenheid tot 2020 op te vangen.'
Het manifest is een initiatief van Milieudefensie en is ondertekend door mensen met uiteenlopende politieke achtergronden en functies binnen de ruimtelijke ordening. Met de campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' wil Milieudefensie de druk op kabinet en parlement vergroten om tot een trendbreuk te komen. In de campagne staan 28 bedreigde landschappen centraal, waar nieuwe bedrijventerreinen zijn gepland.
In deze over heel Nederland verspreide landschappen worden markante objecten geplaatst die de politiek oproepen om het landschap te sparen en de leegstand op bestaande terreinen te hergebruiken. Willem Verhaak, campagneleider Ruimte van Milieudefensie: 'Er is in politiek Den Haag een breed besef dat de wildgroei aan bedrijventerreinen aangepakt moet worden. Maar concrete maatregelen blijven uit. Milieudefensie roept kabinet en parlement op om de daad bij het woord te voegen en het landschap te sparen door de loze ruimte op verouderde terreinen te hergebruiken.'

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor