Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Stookpieten' door Flinterstar

9 okt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
larumela-rr-olie-20151009-WK-Zeedijk-OW3A7247.jpg

© Zwartkopmeeuw Foto: Pim Wolf Velduil in opvang De Mikke Foto: Rob Buiter De half gezonken Flinterstar Foto: ANP

Vogelaars noemen ze bijna liefkozend 'stookpieten', maar voor een vogel is er niets romantisch aan: besmeurd raken met olie uit een gestrand schip.
Op 6 oktober kwam het Nederlandse vrachtschip Flinterstar in aanvaring met de tanker Al Oraiq. De Flinterstar ligt sindsdien half onderwater op een Vlaamse zandbank. Sinds vrijdag spoelt er ook olie aan op het strand, onder andere bij West-Kapelle. Vogelonderzoeker Pim Wolf zag daar ook al diverse meeuwen met aanzienlijke hoeveelheden olie op hun veren. Het aantal stookolieslachtoffers blijft vooralsnog beperkt, maar het is nog afwachten wat er gebeurt wanneer het half gezonken schip wordt gelicht ...
Een van de meeuwen die Wolf op de foto zette bleek een zwartkopmeeuw met een ring uit een Pools onderzoeksprogramma. Het onderstreept dat dit soort ongelukken geen regionale calamiteiten zijn, maar een impact hebben op natuur en milieu in de wijde omtrek.  
Bij vogelopvang De Mikke in Middelburg, een van de asiels van de Stichting  Olievogelopvang Nederland was een van de eerste slachtoffers die binnenkwam nota bene een velduil! Pim Wolf veronderstelt dat het dier op trek boven zee op een stuk drijfhout is gaan rusten, en zo aan de poten besmeurd is geraakt. De vogel werd vervolgens op een schip gevangen. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar