Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stookpieten' door Flinterstar

  •  
09-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
larumela-rr-olie-20151009-WK-Zeedijk-OW3A7247.jpg

© Zwartkopmeeuw Foto: Pim Wolf Velduil in opvang De Mikke Foto: Rob Buiter De half gezonken Flinterstar Foto: ANP

Vogelaars noemen ze bijna liefkozend 'stookpieten', maar voor een vogel is er niets romantisch aan: besmeurd raken met olie uit een gestrand schip.
Op 6 oktober kwam het Nederlandse vrachtschip Flinterstar in aanvaring met de tanker Al Oraiq. De Flinterstar ligt sindsdien half onderwater op een Vlaamse zandbank. Sinds vrijdag spoelt er ook olie aan op het strand, onder andere bij West-Kapelle. Vogelonderzoeker Pim Wolf zag daar ook al diverse meeuwen met aanzienlijke hoeveelheden olie op hun veren. Het aantal stookolieslachtoffers blijft vooralsnog beperkt, maar het is nog afwachten wat er gebeurt wanneer het half gezonken schip wordt gelicht ...
Een van de meeuwen die Wolf op de foto zette bleek een zwartkopmeeuw met een ring uit een Pools onderzoeksprogramma. Het onderstreept dat dit soort ongelukken geen regionale calamiteiten zijn, maar een impact hebben op natuur en milieu in de wijde omtrek.  
Bij vogelopvang De Mikke in Middelburg, een van de asiels van de Stichting  Olievogelopvang Nederland was een van de eerste slachtoffers die binnenkwam nota bene een velduil! Pim Wolf veronderstelt dat het dier op trek boven zee op een stuk drijfhout is gaan rusten, en zo aan de poten besmeurd is geraakt. De vogel werd vervolgens op een schip gevangen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.