Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stonden stikstof-ecologen onder druk?

  •  
19-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderzoek_schrift_bril_unsplash
Ecologen die onderzoek deden rond het invoeren van het veelbesproken Programma Aanpak Stikstof (PAS) hebben daarbij mogelijk druk ervaren. Minister Carola Schouten (Landbouw) kan zich naar eigen zeggen voorstellen dat de onderzoekers druk voelden door de politieke situatie en de tijdsdruk.
"Dit beeld komt naar voren uit gesprekken die gevoerd zijn met destijds betrokken medewerkers", schrijft de bewindsvrouw op Kamervragen van GroenLinks. Die partij wilde tekst en uitleg van Schouten na berichtgeving in NRC dat het ministerie van Economische Zaken druk heeft uitgeoefend op ecologen die betrokken waren bij de totstandkoming van het PAS tussen 2011 en 2015.

Kritische noten

Ecologen zouden onder druk van het ministerie kritische noten over natuurherstel hebben herschreven, omdat het kabinet prioriteit gaf aan infrastructuurprojecten.
In mei vorig jaar zette de Raad van State een streep door dat programma. Het biedt niet genoeg bescherming aan speciale natuurgebieden, oordeelde de RVS.

Integriteitscoördinator

"Er is vanuit het ministerie voor zover nu bekend geen druk uitgeoefend om onderzoeksresultaten aan te passen", benadrukt het ministerie. Sinds de publicatie in NRC hebben zich geen betrokkenen gemeld die druk hebben ervaren of hebben uitgeoefend.
De integriteitscoördinator van het ministerie van Landbouw "is en blijft beschikbaar" als mensen zich toch willen melden. De coördinator zal ook zelf werknemers benaderen met vragen over de kwestie.

Scherpe deadlines

Tijdens de ontwikkeling van het PAS was er vanuit de politiek urgentie om het uitgeven van bouw- en infrastructuurvergunningen zo snel mogelijk op gang te brengen, erkent Schouten. "Dit leidde tot scherpe deadlines voor de ontwikkeling van het PAS, dat met steun van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is ingevoerd."
Het Programma Aanpak Stikstof regelde dat vergunningen voor projecten die stikstof uitstoten verleend werden, zolang er maar werd toegezegd dat de stikstofuitstoot in de toekomst gecompenseerd zou worden. Dat was veel te vrijblijvend, oordeelde de de hoogste bestuursrechter in mei. Die uitspraak stortte het huidige kabinet in een enorme crisis omdat de vergunningverlening meteen vastliep.

Bron: ANP

Meer over:

druk, stikstof, ecologen, pas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.