Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stof in zicht!

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_0557.JPG

© Jaap de Boer, Michelle van der Does en Jan-Berend Stuut

Woestijnstof zoeken op de oceaan – het klinkt net zo onwaarschijnlijk als palmbomen zoeken op de noordpool. Toch speurde geoloog Jan-Berend Stuut van het NIOZ, het Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee, met 24 collega-wetenschappers de afgelopen vier weken de Atlantische Oceaan af naar Saharastof.
Dat stof zou namelijk weleens een cruciale rol kunnen spelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Vroege Vogels monsterde aan op het Royal Research Ship James Cook en voer mee de oceaan over, van het Caribische eiland Antigua naar het Canarische eiland Tenerife.
sedimentval
Sedimentval waarmee saharastof wordt opgevangen
In deel 1 van het drieluik vertellen Stuut en zijn NIOZ-collega Michelle van der Does over de stofjacht, en over de instrumenten die daarbij worden gebruikt.
In deel 2 vissen we met microbioloog Corina Brussaard en malacoloog Jaap de Boer naar plastic en in deel 3 onderzoekt marien geoloog Geert-Jan Brummer het onderwaterleven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.