Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stimulering duurzame elektriciteit kost te veel

  •  
10-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_108603.jpg
De kosten van een overheidsregeling om het gebruik van duurzame elektriciteit te stimuleren, lopen uit de hand. Voor de periode 2003 tot 2005 gaat het naar verwachting om een tegenvaller van 174 miljoen euro, die nog verder kan oplopen. Om het financiële gat te dichten, wil minister Brinkhorst van Economische Zaken de heffing die huishoudens voor de regeling betalen, bijna verdubbelen.
Het zogeheten aansluittarief bedraagt nu 52 euro. Dat zou volgend jaar 56 euro worden, maar Brinkhorst wil er 100 euro van maken. Het kabinet zal nog bekijken of en hoe dat koopkrachtverlies wordt gecompenseerd, zo heeft Brinkhorst dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.
Door de regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) moet het aandeel duurzame elektricteit in 2010 9 procent bedragen. Dat doel, waarover in Europees verband afspraken zijn gemaakt, wordt makkelijk gehaald. Sinds eind 2003 is het aandeel al gestegen van 3,3 naar circa 6 procent. Maar door het succes zijn de kosten hoger dan geraamd.
Om in de toekomst een kostenoverschrijding te voorkomen, wil Brinkhorst de bevoegdheid krijgen voor de MEP jaarlijks een subsidieplafond vast te stellen. Dat zal zo gebeuren dat de doelstelling voor 2010 niet in gevaar komt. Bovendien heeft de minister besloten de subsidiebedragen in de categorieën zuivere biomassa en wind op zee tijdelijk op nul te zetten. Dit om te voorkomen dat deze de komende tijd zeer veel budget zullen claimen.
Milieuorganisatie Greenpeace en de brancheorganisatie Duurzame Energie-Koepel spuwen vuur over het tijdelijk stopzetten van de subsidies. ,,Een beleid dat begint te bloeien, snijd je af terwijl het nog maar de vraag is of het ooit weer opkomt'', zegt een woordvoerster van Greenpeace. Brinkhorst zou er juist op moeten inzetten de doelstelling van 9 procent te verdubbelen, omdat deze al aan de lage kant is.
Volgens beide organisaties worden investeerders in projecten voor duurzame energie op deze manier kopschuw gemaakt. ,,Komende jaren worden er geen investeringen meer gedaan. Bedrijven in deze sector komen hierdoor in de problemen. De overheid voert een zeer inconsistent beleid en dat is funest voor een gezond investeringsklimaat'', aldus voorzitter T. Bokhoven van de DE-Koepel.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.