Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stille vogels in de rui

  •  
11-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
veer_a3ana1.jpg

© Fotograaf: a3ana1

De afgelopen maand was het stil: vogels leken wel ondergronds te zitten. Dat is vreemd, omdat het aantal vogels op bijna geen moment in het jaar zo groot is als nu: de jongen die zijn geboren vliegen massaal rond. Het was stil vanwege de rui. Overal vind je nu veren. 
Veren zijn opgebouwd uit keratine, het eiwit dat we kennen van onze nagels. Slijtage is een probleem, maar de vervangbaarheid van veren is groot. Anders dan nagels, groeit een veer niet voortdurend aan. 
graspieper_kasteelheertje
Graspieper - Fotograaf kasteelheertje
Niet alle vogels ruien op dit moment. En ze ruien ook niet alle veren tegelijk.  De meeste zangvogels ruien na het broedseizoen hun veren; de oude, versleten plunje wordt verruild voor nieuwe veren. Tijdens dat proces zijn vogels kwetsbaar. Zingen is dan niet alleen onverstandig, maar ook onnodig
merel_rui_a3ana1
Merel - fotograaf a3ana1
Lees hier meer: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.