NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stikstofuitstoot veehouders weer gedaald

30 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
koeien ikjelle

© Fotograaf: ikjelle

Nederlandse veehouders produceerden in 2019 minder stikstof dan een jaar eerder. Voor een deel komt dat doordat boeren ander voer zijn gaan gebruiken. Daarnaast nam het aantal dieren af. De veehouders zaten al onder het Europese stikstofplafond en duiken daar nu verder onder. Vooral boeren met runderen, varkens en kippen stoten minder stikstof uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Afstand tot plafon groter

In 2019 kwam er 490 miljoen kilo stikstof uit dierlijke mest. Dat is ruim 13 miljoen kilo minder dan een jaar eerder. In 2018 zat de veesector voor het eerst net onder het Europees vastgestelde maximum van 504,4 miljoen kilo. De afstand tot dat plafond is nu groter geworden.

Krimp

Twee derde van de krimp kwam voor rekening van de melkveehouderijen. Melkboeren zitten nu ook onder het plafond dat de Europese Unie specifiek heeft vastgesteld voor hun sector. De uitstoot van stikstof kromp omdat het aantal koeien afnam. Daarnaast gebruikten zij voer met minder stikstof. Dit leidde overigens niet tot een lagere melkproductie per koe.
De Nederlandse veestapel produceert voor het derde jaar op rij minder fosfaat. Boeren zitten al sinds 2017 onder het Europese fosfaatplafond.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.