Vroege Vogels

Stikstofeffect vrijwillige uitkoop varkensboeren valt tegen

  •    •  
30-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
411 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

Varkens

© Pixabay

Een uitkoopregeling voor varkenshouders levert veel minder op voor de natuur dan verwacht. Dat meldt demissionair landbouw- en natuurminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Er doen minder boeren mee dan verwacht. Zij stoten ook minder uit dan geraamd en liggen verder uit de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Daardoor wordt minder dan een derde van de geraamde stikstofwinst daadwerkelijk behaald.

De uitkoopregeling maakte deel uit van van het regeerakkoord uit 2017 en was oorspronkelijk bedoeld om stankoverlast tegen te gaan. Maar het budget werd flink opgehoogd omdat kabinet ervan uitging dat de vrijwillige sanering van de varkenssector ook zou helpen de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dat is nodig omdat de Raad van State in mei 2019 oordeelde dat de overheid bij het afgeven van vergunningen te weinig oog had voor de natuur.

Bron: ANP

Meer over:

stikstof
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

paardenjong
paardenjong1 jul. 2021 - 15:38

meer oog voor de natuur blijft meer oog voor alle levende wezens blijft ook

Ogentroost
Ogentroost30 jun. 2021 - 13:34

Boeren en ons eten? Boerenbedrog

Theo Huitema
Theo Huitema30 jun. 2021 - 12:40

Je kan het niet iedereen na het zin maken

schilderes
schilderes30 jun. 2021 - 11:44

Zolang er meer veedieren in dat land zijn dan mensen zal het niet/nooit lukken. En boeren die voor ons eten zorgen? Kwatsch/onzin/flauwekul. Zeventig procent is voor de export.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.