Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Stijging zeespiegel niet te voorkomen'

  •  
02-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_76889.jpg

© ijsberg antartica

De stijging van de zeespiegel is de komende eeuwen jaren niet te verhinderen, ook al zou door de sterke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen de gemiddelde temperatuur op aarde dalen. Dat schrijven klimaatonderzoekers uit de Verenigde Staten en Australië in een studie die zondag door het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change is gepubliceerd.
Smelten
Een reeks studies toont dat door de stijgende uitstoot van broeikasgassen de temperatuur op de aarde tussen 1980 en 2010 met ongeveer 0,17 graad Celsius per decennium toenam. De zeespiegel steeg van 2005 tot en met 2010 met ongeveer 2,3 millimeter door het smelten van ijsbergen en de ijskappen op de Noord- en Zuidpool.
Maatregelen
Zelfs met harde maatregelen om de opwarming van de aarde rond 2100 te beperken tot minder dan 2 graden boven de waarden die voor de industrialisering golden, zal de zeespiegel na 2100 blijven stijgen, schrijven de onderzoekers. Dat komt doordat de warmte diep in het zeewater doordringt en het warmere zeewater zich in de oceanen verspreidt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.