Vroege Vogels

Stijging biggensterfte zorgwekkend

  •  
27-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
biggetje_14.jpg
Het aantal biggen dat in de eerste weken van hun leven sterft, is in 2013 tot recordhoogte gestegen. Hogere biggensterfte komt onder andere doordat de varkenssector ‘superzeugen’ inzet: varkens die 35 biggen krijgen per jaar.  Wakker Dier vraagt staatssecretaris Dijksma in een brandbrief om direct in te grijpen. Wakker Dier: “In 2009 beloofde de sector de biggensterfte terug te dringen, maar het is alleen maar erger geworden. Aan het doorfokken van moedervarkens dient onmiddellijk een einde te komen.”
 
Meer biggen, meer sterfte
Geboren worden in een grote toom (aantal biggen per bevalling) heeft veel negatieve gevolgen voor een big. Er gaan meer biggetjes dood en de overlevende biggetjes zijn zwakker, hebben een slechtere weerstand en zijn levenslang gevoeliger voor stress. Bovendien kunnen niet alle biggetjes gevoed worden door hun moeder, zij worden met allerlei kunstmatige ingrepen in leven gehouden. Op sommige bedrijven worden de ‘overtallige’ biggen al na 3 dagen bij hun moeder weggehaald (in plaats van na  21 dagen) en vervolgens gevoed door machines.
 
Moedervarkens uitgeput

Ook de moedervarkens lijden onder deze absurd hoge productie. Ze hebben last van langere bevallingen, meer stress, meer gezondheidsproblemen en meer uitputting. Een zeug houdt het zelden langer dan drie jaar vol in de Nederlandse vee-industrie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.