Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stierslangen in de duinen van Zuid-Holland

22 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stierslang_Noël_RAVON_NIETHERGEBRUIKEN

© Stierslang - Fotograaf Noël Aarts

Afgelopen weekend is een stierslang op de golfbaan in de duinen bij Wassenaar aangetroffen. Deze soort kan een lengte van circa 1,5 tot 2,2 meter bereiken. Hij is niet giftig en voedt zich met onder andere knaagdieren, vogels en eieren. Van nature komt hij voor in Mexico, de Verenigde Staten en Zuid-Canada. Het is niet de eerste keer dat deze soort in de Zuid-Hollandse duinen wordt aangetroffen.

Ongevaarlijke wurgslang

De afgelopen jaren zijn er al enkele waarnemingen van stierslangen ( Pituophis catenifer ) gedaan en dit jaar zijn er in een kort tijdsbestek al verschillende exemplaren in de Zuid-Hollandse duinen aangetroffen. Met name op warme dagen zijn zij vooral langs paden en wegen gezien, waarschijnlijk omdat daar de trefkans het grootst is vanwege de grotere dichtheid aan mensen.
De huidkleur van deze wurgslang varieert van effen zwart of effen wit tot roomwit of geelachtig met onregelmatige zwarte of donkerbruine vlekken op rug en flanken. De schubben zijn sterk gekield en de snuit is toegespitst.

Geef waarnemingen van exotische slangen door!

Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, roepen wij hierbij mensen op om waarnemingen (met foto) van stierslangen in Zuid-Holland te melden bij RAVON t.a.v. Richard Struijk: r.struijk(at)ravon.nl.
Let op: De slang is niet giftig maar blijf er wel vanaf! Als het geen stierslang is, is de kans het grootst dat je gewond raakt als je hem probeert op te pakken.

Meer over:

stierslang

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar