Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stichting wil alleen nog schone auto's op circuit Zandvoort

  •  
09-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Nachtegalenduin bij Zandvoort (c) Rob Buiter

Stichting Duinbehoud wil dat er op het circuit van Zandvoort alleen nog met schone auto 's wordt gereden. Ze heeft een verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland voor wijziging van de natuurvergunning voor de racebaan.

Alle raceauto's daar moeten volgens de stichting voortaan een katalysator hebben. Alle andere auto 's, bijvoorbeeld die waarmee mensen zich tijdens een personeelsuitstapje op het circuit vermaken, moeten straks elektrisch zijn.

Rechtzaak

Vorige week verloren Duinbehoud en andere milieuorganisaties een zaak waarmee ze geprobeerd hadden de vergunning voor Circuit Zandvoort op te schorten.

De Raad van State had twee redenen om dat verzoek niet in te willigen. Zo is de maximale stikstofuitstoot volgens de rechter altijd minder dan in de oude situatie was toegestaan. Dat komt doordat vroeger het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, zoals de Formule 1. In de huidige vergunning is dit beperkt tot een aantal dagen.

Economische belangen

Ook maakte de Raad een afweging tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Het circuit heeft volgens de rechter al "forse investeringen" gedaan. De huidige natuurvergunning maakt minder racedagen mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis konden evenementen ook al tijdelijk niet doorgaan.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.