Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stichting Natuur en Milieu: "Kabinetsvoorstel zet natuur op het spel"

  •  
04-11-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card

Ammoniakbeleid testcase voor rentmeesterschap CDA

De CDA-fractie kan morgen laten zien of zij de oproep van de CDA-achterban voor meer aandacht voor natuur en milieu serieus neemt. De Tweede Kamer bespreekt dan het kabinetsvoorstel over de uitstoot van ammoniak door de veehouderij. Het voorstel komt erop neer dat het overgrote deel van de natuur niet wordt gevrijwaard van verzuring en overbemesting door ammoniak. Met als gevolg een ernstige achteruitgang van de wilde flora en fauna. Tot nu toe heeft het CDA in de discussies over ammoniak de boerenbelangen laten prevaleren boven natuurbelangen. Het debat morgen is de eerste testcase voor de nieuwe lijn van de partij.
Het kabinet stelt voor om een groot deel van de natuurgebieden in Nederland niet meer te beschermen tegen de zeer schadelijke invloed van ammoniak. Beschermd blijven uitsluitend de natuurgebieden die onder de Europese Habitatrichtlijn vallen en de zeer kwetsbare natuur. In de overige natuurgebieden, waaronder alle naaldbossen, en in het landelijk gebied zal de soortenrijkdom achteruitgaan. Gevoelige planten, paddestoelen, vogels, reptielen, vlinders en libellen zullen wegkwijnen of verdwijnen. Door de overmaat aan ammoniak die neerdaalt op de natuur hebben zij geen kans van leven meer. Vrijwel alle ammoniak is afkomstig van de mest van onze varkens, kippen en koeien.
Het voorgestelde ammoniakbeleid is bovendien op onderdelen strijdig met de verplichtingen van vier EG-richtlijnen op het gebied van de natuur- en milieubescherming (verzurings-, IPPC-, vogel- en habitatrichtlijn). Zo wordt volgens het kabinetsvoorstel minder dan twintig procent van het natuurareaal blijvend beschermd, terwijl de verzuringsrichtlijn voorschrijft dat dit 55 procent moet zijn in 2010. Stichting Natuur en Milieu heeft samen met andere natuurorganisaties de Kamer uitgebreide voorstellen gedaan voor een ammoniakbeleid dat wel rekening houdt met de natuur en met onze internationale verplichtingen. Centraal daarin staat een veel scherper generiek beleid om de uitstoot van ammoniak te beperken, met aandacht voor stal- en veevoermaatregelen, en opkopen van veehouderijbedrijven in de omgeving van natuurgebieden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor