Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stichting AAP: voorkom schieten van apen op Sint Maarten

  •  
20-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
854 keer bekeken
  •  
Mangrove Sint Maarten

© Rob Buiter

Stichting AAP verzet zich tegen het plan van de regering van Sint Maarten om 450 groene meerkatten, een apensoort, vanwege overlast te doden. De stichting wil het voorkomen en klopt met een alternatief plan aan bij Nature Foundation St. Maarten, de organisatie die de regering adviseerde om deze apen te doden, zo meldt ze donderdag.

De overlast van de apen bestaat volgens Stichting AAP uit het stelen van cocktails en eten van toeristen, het omgooien van vuilnisbakken om het zoeken naar eten in privétuinen. De meerkatten hebben geen natuurlijke vijanden en komen daardoor dichtbij mensen. Ook zijn de apen gewend aan alcohol omdat zij vroeger op suikerrietplantages leefden en uit deze plant wordt alcohol gewonnen.

Sint Maarten wil de apen uitroeien omdat dat de goedkoopste en snelste optie is. AAP wil de groei van de groep meerkatten stoppen door ze te steriliseren. In de tussentijd moet er volgens hen gezorgd worden voor geschikt voedsel op plekken waar geen mensen leven. Hiervoor biedt AAP haar expertise en financiële middelen aan.

"Deze groene meerkatten zijn eeuwen geleden door mensen naar Sint Maarten gebracht. Het is immoreel om de dieren, die daar al eeuwen goed gedijen, nu een spuitje te geven omdat toeristen en eilandbewoners last van ze hebben", schrijft de stichting in een verklaring.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

vogels natuur
vogels natuur20 jan. 2023 - 12:17

Ik ben het er helemaal mee eens, de apen en meerkatten moeten op Sint Maarten gewoon kunnen rond lopen.Ze hebben ook recht van leven.Met behulp van stichting aap met dat goed komen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.