Vroege Vogels

Steuren vergelijken met de gratis zoekkaart

  •  
22-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Europese steur

© Bron: pixabay

Niet veel mensen kennen de verschillen tussen de steuren die in de Nederlandse wateren rondzwemmen. Naast de inheemse Europese steur, kun je ook exotische, uitheemse soorten aantreffen. Stichting ARK Natuurontwikkeling maakte een speciale zoekkaart om de verschillen te kunnen vergelijken. Het resultaat is voor iedereen gratis te downloaden.

Europese steur

De Europese steur is een icoon voor een gezonde delta. Als geen andere diersoort maakt hij duidelijk hoe belangrijk het is dat de rivier, de monding en de zee als een samenhangend natuurgebied functioneren. In Nederlandse wateren worden ook wel eens andere steuren aangetroffen, maar dat zijn illegaal losgelaten of ontsnapte vijvervissen. Deze exotische, uitheemse soorten worden gekweekt voor verspreiding via tuincentra. In de Noordzee zwemt ook nog de (Noord) Atlantische steur rond. Deze soort lijkt erg veel op de Europese steur, maar paait niet in onze rivieren en is minder zeldzaam.

Steuren melden

Af en toe wordt er wel eens een steur gevangen door vissers. De Europese steur is een beschermde vis en moet na vangst zo snel mogelijk teruggezet worden. Vangstmeldingen zijn belangrijk voor onderzoek en kunnen gemeld worden bij onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research .

Een handig hulpmiddel daarvoor is de gratis zoekkaart ‘Steuren en hun jongen’ waarop de meest voorkomende soorten in Nederland zijn afgebeeld.

Meer over:

steur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.