Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steur terug in Nederland

  •  
06-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
rijn.jpg
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) gaat in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland de steur herintroduceren in de natuur. In mei worden ruim 40 gekweekte steuren uit Frankrijk in de Kaliwaal bij Nijmegen uitgezet. Die zwemmen dan richting de Rijn.
Zwerftochten
Door onder andere vervuiling en overbevissing is deze soort hier in de jaren '50 uitgestorven.
De Atlantische steur brengt zijn volwassen leven grotendeels op zee door, maar trekt voor de voortplanting de rivieren op. De meeste onvolwassen dieren blijven dicht onder de kust en in het estuarium, de overgang van rivier naar zee. Over volwassen steuren is veel minder bekend. Sommige steuren maken zwerftochten van duizenden kilometers, maar de meesten gaan niet verder dan enkele honderden kilometers van de riviermonding. Alleen als al deze plekken weer van voldoende kwaliteit zijn en bereikbaar zijn, dan heeft deze soort weer een kans in de Rijn.
Symbool
Na jaren van grote inspanning is de Rijn herstellend en schoner dan voorheen. Veel oorzaken van het bijna uitsterven zijn inmiddels verdwenen. De terugkeer van de imposante steur kan een geweldig symbool worden voor het herstel van de Rijn.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.