Steun voor verbod op zeehondenproducten
• 25-11-2013
• leestijd 2 minuten
De Wereld Handelsorganisatie (WTO) heeft haar steun uitgesproken voor wetgeving van de Europese Unie om de handel in zeehondenproducten, die op een commerciële manier gevangen zijn, te verbieden. Het Europese besluit van 2009 is in overeenstemming met de regels van de WTO, zo laat de organisatie vandaag weten. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft zich jarenlang ingezet voor wetgeving op dit gebied en is dan ook verheugd met de uitspraak.
Canada en Noorwegen hebben de EU-zeehondenwetgeving in 2012 voorgelegd aan de WTO. Ze maakten bezwaar tegen het verbod, omdat de commerciële jacht op zeehonden weldegelijk humaan en duurzaam zou zijn, en het een goede manier zou zijn om de populatie op peil te houden. Vandaag zijn de landen door het panel van de WTO in het ongelijk gesteld. Sonja van Tichelen, directeur van het IFAW in Brussel: "Europese leiders kunnen trots zijn dat zij gezamenlijk de zeehonden hebben beschermd en de belangen van hun burgers hebben vertegenwoordigd."
Het WTO panel oordeelde dat het grootste gedeelte van het Europese verbod overeenkomt met de regels van de WTO en dat de EU de producten van zeehonden van commerciële jacht mag verbieden op grond van morele verontwaardiging over dierenwelzijn. Het panel erkende eveneens dat het jagen op zeehonden onherroepelijk leidt tot dierenleed, onder andere door de moeilijke omstandigheden waaronder de jacht plaatsvindt.
Inmiddels is er in 34 landen een verbod op de handel in zeehondenproducten, waaronder 28 landen uit de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Staten. Het IFAW verwacht dat nu meer landen zich bij het verbod zullen aansluiten. Naar schatting zijn, sinds de Europese regelgeving in het voorjaar van 2009 werd aangenomen, ongeveer 1 miljoen zeehonden aan een gruwelijke dood ontsnapt.
"Het IFAW heeft enorm hard gewerkt om het verbod aangenomen te krijgen", zegt Van Tichelen. "We roepen de Canadese regering op om hun tijd, geld en energie te stoppen in het helpen van zeehondenjagers die de stap naar de 21ste eeuw willen maken, in plaats van het verbod, een democratisch besluit gevoed door de wil van Europese burgers om een eind te maken aan dit dierenleed, aan te vechten.
De Europese regelgeving heeft twee uitzonderingsgronden waar het WTO het niet mee eens is. De eerste staat inheemse groepen toe om hun traditionele jacht voort te zetten en te verkopen in de Europese Unie. De tweede uitzondering, de zogenaamde Marine Resource Management uitzondering, staat vissers toe hun visvangst te beschermen door op zeehonden te jagen. Die extra kosten mogen de vissers vervolgens dekken door de zeehondenproducten te verkopen. Het is nog onduidelijk hoe deze twee uitzonderingen aangepast gaan worden om te voldoen aan de regels van de WTO.
Canada en Noorwegen, maar ook de EU, hebben zestig dagen de tijd om beroep aan te tekenen tegen de beslissing.
Bron: ANP