Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steun voor uitbreiding statiegeld blijft groeien

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
statiegeld plastic flesje afval

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Het aantal Nederlandse gemeenten dat zich aansluit bij de Statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux groeit. De alliantie startte eind november 2017 met 21 leden, vooral maatschappelijke organisaties en een enkele gemeente. Sindsdien is het aantal gemeenten gestegen tot 29, waaronder grote gemeenten als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. In totaal zijn nu 101 Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. Het is de bedoeling om Luxemburg en Wallonië in de toekomst ook bij de alliantie te betrekken, meldt Trouw.

Aansporen

De alliantie wil de druk op regeringen vergroten om in zowel België als Nederland het statiegeld uit te breiden. "De laatste weken gaat het heel snel met het nieuwe aantal leden", aldus de woordvoerder. Volgens hem is dat een mooi signaal richting de politiek. In Nederland debatteert de Tweede Kamer in maart over statiegeld.
Bij de ondertekenaars zitten geen supermarkten of verpakkingsbedrijven. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is tegen uitbreiding van statiegeld. Een onderzoek van denktank CE Delft, waaruit bleek dat statiegeld op blikjes en flesjes zwerfafval met 90 procent kan verminderen, werd door het CLB afgedaan als incorrect.
Bron: ANP

Meer over:

statiegeld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.