Vroege Vogels

Steun voor uitbreiding statiegeld blijft groeien

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
statiegeld plastic flesje afval

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Het aantal Nederlandse gemeenten dat zich aansluit bij de Statiegeldalliantie van Recycling Netwerk Benelux groeit. De alliantie startte eind november 2017 met 21 leden, vooral maatschappelijke organisaties en een enkele gemeente. Sindsdien is het aantal gemeenten gestegen tot 29, waaronder grote gemeenten als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. In totaal zijn nu 101 Vlaamse en Nederlandse organisaties aangesloten. Het is de bedoeling om Luxemburg en Wallonië in de toekomst ook bij de alliantie te betrekken, meldt Trouw.

Aansporen

De alliantie wil de druk op regeringen vergroten om in zowel België als Nederland het statiegeld uit te breiden. "De laatste weken gaat het heel snel met het nieuwe aantal leden", aldus de woordvoerder. Volgens hem is dat een mooi signaal richting de politiek. In Nederland debatteert de Tweede Kamer in maart over statiegeld.
Bij de ondertekenaars zitten geen supermarkten of verpakkingsbedrijven. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is tegen uitbreiding van statiegeld. Een onderzoek van denktank CE Delft, waaruit bleek dat statiegeld op blikjes en flesjes zwerfafval met 90 procent kan verminderen, werd door het CLB afgedaan als incorrect.
Bron: ANP

Meer over:

statiegeld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Polar10
Polar104 feb. 2018 - 16:09

Ik stop al enkele weken het door mij buiten gevonden afval van coca cola in dozen en stuur het onder antwoordnummer naar coca cola, de meest voorkomende merken zijn, coca cola, fanta, monster, choudfontaine en capri sun.Ik verstuur ze zoals aangetroffen, vuil, platgereden, platgetrapt, kapot, verroest en halfvol!!!!!!!!.Het adres is Coca Cola Enterprises Nederland B.V., Antwoordnummer 90860, 3009VB, Rotterdam.Op deze manier is het voor de verzender gratis en als er velen meedoen voor coca cola een dure zaak, misschien dat iemand na gaat denken.Als er statiegeld op dit afval komt zullen er in ieder geval mensen zijn die het op zullen gaan rapen!Michel

bomendromer
bomendromer10 jan. 2018 - 16:38

Alsjeblieft statiegeld invoeren ! Ik als 'prullenprikster' kan het bijna niet meer bijhouden.

Anonymous
Anonymous10 jan. 2018 - 15:48

Statiegeld zou ontzettend schelen! Zeker voor de studenten onder ons die maar al te graag even snel een flesje frisdrank halen, zou de druk om het lege flesje een goede bestemming te geven omhoog moeten! Ik probeer al tijden zo veel mogelijk plastic te minderen, maar zelfs op de markt lukt het niet meer boodschappen te doen zonder overal plastic tasjes te krijgen, zelfs als ze papieren zakjes voor handen hebben!

Stevenhagen
Stevenhagen10 jan. 2018 - 13:01

Wij halen ruim 2/3 van onze boodschappen in Duitsland, dus ook het water met statie geld.Totaal geen probleem, gewoon verzamelen en via de automaat krijg je het statie geld weer retour.Gewoon doen.

1 Reactie
Jaap Vos
Jaap Vos10 jan. 2018 - 21:39

water !???? We hebben in Nederland bijna het beste leidingwater ter wereld & dat is 9000 keer goedkoper dan de flesjes in de winkel die van dezelfde kwaliteit zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.