Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sterke buizerdtrek, maar niet overal

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
buizerd_18.jpg
Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op vrijdag 19 oktober 2012 Maandag 15 oktober passeerden 586 buizerds en 105 sperwers de trektelpost bij de Eltenberg in Montferland (Gld). Nooit eerder werden er bij deze telpost meer sperwers op één dag gezien; het aantal buizerds werd maar twee keer overtroffen. Ook op andere plekken werden veel buizerds geteld: in totaal 2300. De Zuid-Zweedse trektelpost Falsterbo vormt vaak een goede aanwijzing voor wanneer we in Nederland veel trekkende roofvogels kunnen verwachten. Een week eerder maakten flinke aantallen vanaf daar de oversteek naar Denemarken om vervolgens onze kant op te vliegen.
Spannend
Half oktober is het altijd spannend: gaat er nog mooie trek komen van buizerd, sperwer, rode wouw en andere roofvogels? Het is de periode waarin grote aantallen roofvogels Zweden verlaten via de uiterste zuidpunt, Falsterbo. Nederlandse vogelaars houden de site met de resultaten van dagelijkse trektellingen aldaar nauwlettend in de gaten. Of de Zweedse roofvogelstroom ook bij ons wordt opgemerkt, is echter altijd afwachten. De weersomstandigheden bij ons en in Noord-Duitsland en Denemarken kunnen gunstig zijn of roet in het eten gooien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.