Vroege Vogels

Sterfte eekhoorns lastig te verklaren

  •  
25-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eekhoorn_mseuters.jpg

© Fotograaf: mseuters

Of er nu in Nederland sprake is van buitengewone sterfte onder de rode eekhoorn, of dat het normale sterfte van in het wild levende dieren betreft, is moeilijk te zeggen. Bij de onderzochte eekhoorns zijn geen aanwijzingen gevonden voor vergiftiging. Dit blijkt uit sectie van de binnengebrachte eekhoorns bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). Door de oproep van de zoogdiervereniging om dode dieren te melden, zijn de mensen in het veld alerter en worden meer dieren gemeld dan normaal het geval is.

Doodsoorzaken

Van de ruim dertig binnengekomen meldingen zijn 15 dieren door het DWHC onderzocht. Bij zeven van deze dieren kon vastgesteld worden dat ze zijn gestorven als gevolg van verwondingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld een voertuig. Bij een paar eekhoorns werd een longontsteking aangetroffen. Bij een aantal dieren werden ook ontstekingen in hart en lever gevonden. Enkele dieren hadden last van maagdarmparasieten, zoals lintwormen, rondwormen en eencelligen zoals Eimeria (coccidiose). Er zijn dus verschillende (combinaties van) doodsoorzaken gevonden.

Alertheid geboden

Om meer te kunnen zeggen over de sterfte, is het belangrijk dat het publiek alert blijft en meldingen van sterfte (niet zijnde verkeersslachtoffer) blijft doorgeven op de website van DWHC (www.dwhc.nl). Meldingen van verkeersslachtoffers kunnen worden doorgegeven op www.zoogdiergezien.nl van de Zoogdiervereniging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.