Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steppeklapekster op Texel

  •  
29-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ekster_05.jpg
Zaterdag 27 oktober werd op het eiland Texel een zeer zeldzame steppeklapekster ontdekt. Ook vandaag was deze vogel nog aanwezig. Honderden vogelaars hebben inmiddels Texel bezocht om deze bijzondere klauwier te zien; het is namelijk pas de tweede keer dat de steppeklapekster in Nederland is waargenomen. De eerste keer, in september 1994, was ook al op Texel. Dit eiland is het “klauwiereneiland” bij uitstek: zeven van de acht in Nederland voorkomende soorten klauwieren zijn er gezien.
Soort of ondersoort?
Nog niet zo heel lang geleden werd de steppeklapekster beschouwd als een ondersoort van ‘onze’ klapekster. Die werd vervolgens opgedeeld in twee soorten, de zuidelijke klapekster en de klapekster, waarbij de steppeklapekster een ondersoort werd van de zuidelijke. Tegenwoordig rekent men de steppeklapekster tot één van de ondersoorten van de Aziatische klapekster. De wetenschappelijke naam luidt Lanius lahtora pallidirostris.
Lees meer op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.