Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stemmen worden geteld | Nationale Bloem Verkiezing

  •    •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90430 keer bekeken
  •  
nationalebloem

Let op: de stembussen zijn gesloten en we bekijken op dit moment de resultaten voor de volgende stemronde! In de uitzending hoor je zondag 14 mei welke vijf bloemen de afgelopen weken de meeste stemmen hebben binnengehaald. Dus welke soorten in de shortlist staan van de Nationale Bloem Verkiezing. In Vroege Vogels maken we ook bekend welke ambassadeurs gaan strijden voor deze vijf bloemen. Vanaf zondag kun je opnieuw stemmen. In de uitzending van 4 juni maken we de nationale bloem feestelijk bekend! 

Bijna elk Europees land heeft een nationale bloem, Oostenrijk koos voor edelweiss, de klaproos hoort bij België en de Finnen hebben het lelietje-van-de-dalen. Sterker nog, niet alleen Europese landen maar vrijwel elk land heeft een officieel bloem-embleem. Behalve Nederland! Maar wij hebben de tulp, toch!? Nou, nee! De tulp is niet onze nationale bloem. Wel die van Turkije en Hongarije. Kortom, hoogste tijd om een eigen nationale bloem te kiezen. Niet eentje die wij kweken in de bollenvelden, maar een bloem die geheel op eigen houtje in het wild groeit in Nederland.

Om de keuze overzichtelijk te maken, zijn we gestart met een longlist van 40 bloemen. Tot vrijdag 12 mei kon je je stem uitbrengen. Wil je meer weten over de bloemen die op de longlist staan? Download hier dan de pdf met meer uitleg!

Aan het samenstellen van de longlist van 40 bloemen hebben verschillende experts meegewerkt:
Esther van Gelder - cultuurhistoricus en conservator bij de KB, nationale bibliotheek
Baudewijn Odé - ecoloog bij FLORON
Norbert Peeters - botanisch filosoof bij Studium Generale Leiden
Nils van Rooijen - plantenecoloog aan Wageningen University & Research
Rogier van Vugt  - hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden
Esmée Winkel  - botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.