Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steltkluut in het Naardermeer

  •  
21-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2563 keer bekeken
  •  
steltkluten

Steltkluten bij den Helder

© Fotograaf keesvenneker

Hij heeft opvallend lange rozerode poten, een rechte dunne snavel en zwart-wit gekleurd verenpak. De steltkluut is in Nederland een zeldzame vogel. Sinds enkele weken wordt er ook een paartje steltkluten in het Naardermeer gespot. De grote vraag is of ze er ook echt gaan broeden. Vogelonderzoeker Jan van der Winden vertelt in Vroege Vogels wat er zo bijzonder is aan deze vogel op stelten.

Kolonie op de Marker Wadden

Van der Winden kent de steltkluut onder meer van het nieuwe natuurgebied de Marker Wadden. Nadat eerst vooral de kluten zich hadden gemeld, kwam daarna ook de steltkluut op het eiland broeden. Beide zijn pioniersoorten, dol op dynamische moerassen. Zodra het te droog wordt gaan ze op zoek naar nattere gebieden. De steltkluut broedt meestal in kleine kolonies, soms samen met de kluut. Op het menu van de steltkluut staat onder meer slakken, waterkevers, spinnen, wormen en kikkervisjes.

Het filmpje van Luuk Punt lijkt een abstract schilderij waarin de steltkluut zich gracieus voortbeweegt. Luuk filmde dit stelletje steltkluten in natuurgebied Groen Jonker. Steltkluten zoeken hun voedsel vooral in ondiep water.
Door de opvallend lange poten is de steltkluut een gevaarte. Zelfs de kuikens staan al hoog op de poten. In het onderstaande filmpje van Wil Adriaansen ziet het er wel ongelooflijk ongemakkelijk uit hoe de steltkluut gaat zitten om de vier jongen te beschermen tegen de koude wind.

Warm voorjaar

Nederland ligt eigenlijk in het uiterste noorden van zijn verspreidingsgebied met dus slechts enkele broedparen per jaar. Maar, wanneer het zuiden een warm en te droog kent, kan de steltkluut in hogere aantallen in Nederland worden waargenomen. De steltkluut overwintert in het noorden van Afrika en in Zuid-Europa.

Verschil met de kluut

Terwijl de steltkluut een zeldzaamheid is in Nederland, is de kluut een veel algemenere broedvogel. Het zijn allebei steltlopers, al zijn de poten van de steltkluut een stuk langer. Verder wijst de snavel van de kluut ‘naar zijn snuut’ (kromgebogen omhoog) en is de snavel van de steltkluut juist recht. En terwijl de kluut zijn eigen naam roept (kluut-kluut), doet de steltkluut aan keffende schelle roepjes. De steltkluut is een elegante maar tevens erg felle vogel die heel hard roepend en duikend predatoren aanvalt.
kluut

Kluut op Marker Wadden

© Natuurmonumente, Debby Doodeman

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema21 mei 2021 - 12:52

mooie foto's en video's

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.