Vroege Vogels

Stelletje kwallen geeft lichtshow

  •  
24-09-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
kwallen_01.jpg
Een stelletje kwallen dat een lichtshow opvoert en bovendien een bedreiging vormt voor de haringpopulatie in de Noordzee. Diergaarde Blijdorp is sinds deze maand een unieke groep zeewezens rijker, zo meldde een woordvoerder woensdag.
De zogenoemde Amerikaanse ribkwal valt op door de acht 'ribben' die als meridianen over het dier lopen. Deze ribben bestaan uit minuscule bewegende plaatjes, die licht omzetten in kleurgolven. ,,Veel over deze kwallen is ons nog onbekend'', legt de zegsman uit. Wat precies de functie is van de kleurgolven kan hij dan ook niet zeggen.
De kwallen kwamen oorspronkelijk alleen voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse kusten voor. De dieren leven tegenwoordig overal, onder meer in de Noordzee. Ze zijn waarschijnlijk met het ballastwater van zeeschepen meegekomen. Hun wereldreis heeft grote gevolgen voor hele ecologische systemen en andere zeewezens, weet de woordvoerder. ,,Ze verorberen plankton en eitjes van vissen. In de Zwarte Zee is daardoor geen ansjovis meer te vinden. In de Noordzee vormen ze een bedreiging voor haringen, maar het is onduidelijk hoe groot de gevolgen precies zijn.''
De Amerikaanse ribkwallen zijn echte 'survivors'. ,,Ze gedijen goed in warm en koud water. En het maakt niet veel uit hoe zout het water is.'' Bovendien kan een enkele ribkwal zichzelf bevruchten en voortplanten. ,,We hebben nu een aantal kwakkelwinters gehad; ik denk dat we met een stevige winter wel van de plaag af zijn.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.