Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Doodshoofdvlinder jaagt de stuipen op het lijf

31 okt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
middelste vlinderRS

Doodshoofdvlinder

© Nettie Rijkaart van Cappellen

Deze vlinder heeft wel een heel bijzonder griezel-kostuum. Door de menselijke schedel die op zijn hoofd lijkt getekend, wordt hij de doodshoofdvlinder (Acherontia atropos) genoemd. Niet alleen zijn uiterlijk ziet er onheilspellend uit, ook in zijn gedrag is hij geen lieverdje...
Doofshoofdvlindervanvoren_paulkreijger

De buik van de doodshoofdvlinder is kwetsbaar

© Paul Kreijger

Inbreker

Deze vlinder is namelijk een echte honingdief. Hij is dol op nectar en honing, wat hij steelt in nesten van bijen. Hij doorboort de bijenraten om het zoete goedje op te drinken.
Doofdhoofdhoningraat_Frits_Bink

Doodshoofdvlinder op zoek naar honing

© Frits Bink

Goed beschermd

Om hun honing te verdedigen, kunnen de bijen lelijk steken. Maar daar heeft de doodshoofdvlinder wat op gevonden. Hij past precies tussen twee raten in, zodat de bijen hem niet makkelijk kunnen steken. Ook beschermt het rugpantser en de dikke beharing de vlinder goed.

Als hij dan toch wordt doodgestoken, werken de bijen werken de dode vlinder meestal hun nest uit. Als dit niet lukt wordt het lijk ingemetseld, als het ware gemummificeerd door bijenwas.

Bijzondere soort

De doodshoofdvlinder is in Nederland zeer zeldzaam, maar is deze zomer gesignaleerd in de Franse tuin van Martin en Nettie Rijkaart van Cappellen. Zij stuurden ons meerdere foto's van alle stadia van de levenscyclus, van rups tot cocon tot vlinder.
Rups 3

Rups

© Nettie Rijkaart van Cappellen

CoconRS

Rups verdwijnt voor de winter de grond in

© Nettie Rijkaart van Cappellen

Cocon 1

Cocon

© Nettie Rijkaart van Cappellen

Buiten 2

Doodshoofdvlinder in de zon

© Nettie Rijkaart van Cappellen

Geluid

Wat erg bijzonder is aan deze vlindersoort, is dat hij geluid kan maken. Dat geluid klinkt als een hoge pieptoon. Waarom de vlinder dat precies doet is onbekend. Er wordt gedacht dat ze het doen om de vijand te laten schrikken of omdat het geluid lijkt op die van een bijenkoningin.
Bronnen: Wikipedia, Waarneming.nl, Vlindernet, Soortenbank, Vlinderstichting, Vlinderwerkgroep Friesland en RTV Oost.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.