Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stel maaien van bermen uit

  •  
27-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
berm_03.jpg
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland vraagt bermbeheerders om bloemen te laten staan en niet te vroeg te maaien. Daarmee worden de bermen aantrekkelijker voor vlinders en bijen.
Gebrek nectar
Het gaat niet goed met bijen en vlinders. Het gebrek aan bloemen met hun nectar is één van de oorzaken. Ook graslanden en gazons kunnen veel bloemrijker. De natuurbeleving voor de weggebruiker wordt daardoor ook groter.
Te vroeg
Hoewel laat begonnen, is de lente nu echt van start gegaan. Dat betekent dat veel bloemen het landschap gaan kleuren. Berm- en graslandbeheerders kunnen op een makkelijke manier vlinders en bijen helpen door even niets te doen. Vaak worden bloemen te vroeg gemaaid. Er zijn volop voorbeelden van bloemrijke bermen die in mei al worden gemaaid.
Overwinteringsplek
De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland roept daarom op om bloemen te laten staan en pas na juli te maaien. Het is ook verstandig een deel van de berm het hele jaar niet te maaien. Insecten gebruiken namelijk planten als overwinteringsplek. Bijkomend voordeel van minder maaien: het levert een financiële besparing op.
Verantwoordelijk
De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.
Bron: knnv.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.