Vroege Vogels

Stekers, prikkers en bijters

  •  
28-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  
regendaas.jpg

© Regendaas - Fotograaf josstoop

Muggen doen het. Maar ook wespen, mieren, kwallen en sommige vissen. Ze kunnen steken, prikken of bijten. En dat kan soms heel pijnlijk zijn. Of het leidt tot vervelende jeukende bultjes en andere ongemakken. Maar ze doen het niet voor de lol. Het is een kwestie van overleven. De komende weken gaan we het in Vroege Vogels hebben over de belangrijkste stekers, prikkers en bijters van Nederland.
We trappen zondag af met de familie daas. Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten is de grote Nederlandse dazenexpert. Onlangs verscheen zijn overzichtswerk over alle soorten in Noordwest-Europa. In ons land komen zo’n 40 soorten voor, met prachtige namen als de goudhaarknobbeldaas, de avondrunderdaas, de riviergifoogdaas en de grijze regendaas. De vrouwtjes zijn berucht als bloedzuigers, bij zoogdieren, en dus ook de mens. De mannetjes steken niet.
Dazen worden vaak verward met horzels, maar die behoren tot een heel andere groep vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten.
De paardendaas is de grootste soort van ons land en is bruin tot geelbruin gekleurd, en heeft bruinrode ogen. Hij komt vooral voor op de Veluwe en in Midden-Limburg. Volgens Theo Zeegers lijkt de paardendaas op te rukken en dat zou met name komen door de groeiende paardenpopulatie in ons land. 
Boekgegevens:
Titel: Veldgids dazen van Noordwest-Europa
Auteur: Theo Zeegers en André Schulten
Reeds verschenen

Meer over:

insecten, daas, horzel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.