Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Stekels op schepen tegen alg in plaats van gif

  •  
19-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
containerschip

© Bron Pixabay

Schepen uitrusten met stekels om de aangroei van algen tegen te gaan en het gebruik van giftige stoffen te beperken. Dat is een van de twee Nederlandse uitvindingen die donderdag in de prijzen vallen tijdens de European Inventor Award 2019. De jaarlijkse uitvindersprijzen hebben dezelfde status als een Oscar in de filmwereld.

50.000 ton chemicaliën

Zijn hele carrière broedt materiaalwetenschapper Rik Breur al op het vergroenen van de scheepvaart. Die gebruikt jaarlijks 50.000 ton chemicaliën in een poging met giftige verf scheepswanden vrij te houden van algen en andere zeeorganismen, zoals zeepokken en mosselschelpen. Breur heeft een folie ontwikkeld van uit kunststofvezel bestaande spelden die op de scheepshuid wordt aangebracht. Hij had gezien dat het zee-egels doorgaans ook uitstekend lukt zeeorganismen te weren. De vinding wordt momenteel vooral toegepast in de pleziervaart, maar het is de bedoeling dat ook de beroepsvaart er veel gebruik van gaat maken. Ook boorplatforms hebben er baat bij.

Melkrobot

De tweede uitvinding die in de prijzen valt, is de volledig geautomatiseerde melkrobot, met grote voordelen voor zowel de veehouder als de koe. De koe bepaalt hierbij zelf wanneer zij gemolken wordt. Aan de wieg daarvan stonden de ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg. Deze melkrobot wordt inmiddels wereldwijd in veertig landen gebruikt.
Echter gaat het gebruik van een melkrobot niet altijd goed, zoals te lezen is in dit artikel van Trouw . Het komt voor dat een melkrobot niet goed functioneert en uierontsteking en angst veroorzaakt bij de koe, soms met de dood als gevolg.

Prijs

De awards van het Europees Octrooibureau bestaan sinds 2006. Ze leveren de winnaars geen geld op. Het is een ereprijs. Voorwaarde is wel dat de industrie de vindingen toepast. Sinds 2015 viel Nederland elk jaar in de prijzen. Bekende winnaars zijn Anton van Zanten met het Elektronisch Stabilisatie Programma (2016), dat automobilisten helpt die dreigen de macht over het voertuig kwijt te raken, en de Oostenrijker Franz Amtmann en de Fransman Philippe Maugars (2015), die voor het Nederlandse bedrijf NXP de technologie achter contactloos betalen hebben ontwikkeld.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.