NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steilwand voor bijenwolf en mierenleeuw

24 jan 2018
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_0041
Aan de voet van de Lemelerberg in Overijssel graaft Landschap Overijssel deze winter een aantal nieuwe ‘steilwandjes’ in de heidevelden. Uit eerdere ervaringen weten ze dat daar bijzondere insecten en ook reptielen op af kunnen komen. 

Solitaire graafwesp

Ecoloog Michiel Poolman van het Landschap zag in eerdere steilwandjes onder andere bijenwolven en mierenleeuwen opduiken. " Bijenwolven zijn solitaire graafwespen die op verschillende bijensoorten jagen. Die nemen ze dan mee naar hun nest in dit soort wandjes. Onder de eerdere wandjes die we hebben gegraven zijn ook al mierenleeuwen opgedoken. Dat zijn insecten die trechtertjes graven in los zand, waar ze vervolgens mieren in vangen", aldus Poolman.

Bijenwolf van fotograaf JancoGrave - Mierenleeuw van fotograaf hwerners

Stikstof

De werkzaamheden zijn niet alléén voor deze relatief bijzondere insecten bedoeld, vertelt Poolman. ‘Door de grote hoeveelheid stikstof in de lucht groeit de heide in Nederland dicht. Met dit soort ‘verstoringen’ van de bodem geven we plek aan veel meer natuur die afhankelijk is van open, schrale stukjes.’
Bij de foto: Michiel Poolman en Mark Zekhuis van Landschap Overijssel bij een wandje dat vorig jaar werd gegraven. Het zit nu barstensvol met nesten van solitaire bijen en wespen.
Stijlwandje voor bijenwolf en mierenleeuw

© Rob Buiter

Fotograaf: Rob Buiter

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.