Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steenwijk stimuleert zeldzame vlinder

6 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
sleedoor.jpg
Enkele jaren geleden werd de zeldzame sleedoornpage slachtoffer van de renovatie van een sportpark in Steenwijk. De consternatie die erop volgde heeft nu geleid tot een prima samenwerking en een enorme vooruitgang van de vlinder daar.
De afgelopen winter zijn er in Steenwijk meer dan 1850 eitjes gevonden en dat is een enorm groot aantal. Belangrijk is dat de sleedoornpage nu verspreid door de hele gemeente voorkomt. Dit betekent dat de kans dat de vlinder door een foutje in het beheer verdwijnt zeer klein is.
Door de gemeente Steenwijk zijn op meer plekken sleedoorns aangeplant en in het beheer wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de eisen die de sleedoornpage stelt. De struiken worden niet ineens allemaal gesnoeid, maar er is een fasering over verschillende jaren. Wethouder Jos van den Nouland geeft aan dat de gemeente trots is op de aanwezigheid van de vlinder en dat men graag meewerkt aan de bescherming. “De aanpassingen in het beheer zijn eigenlijk maar klein. Het is vooral een kwestie van alert zijn en regelmatig overleg met de vlinderkenners en dat doen we graag”.
Komende dinsdag (19.20, Ned.2) bij Vroege Vogels TV een reportage over het zoeken naar eitjes van de sleedoornpage.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Lees het hele artikel op Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.