Uit onderzoek blijkt dat de meeste steenkool voor onze kolencentrales afkomstig is uit Zuid-Afrika, Colombia en Indonesië. De kolenwinning bedreigt daar het milieu en schaadt de mensenrechten. Problemen die alleen maar groter worden als E.ON en drie energiebedrijven nóg vier kolencentrales in Nederland gaan bouwen.
Nederlandse energiebedrijven beweren dat hun kolen ‘schoon’ zijn. Dat is niet alleen een leugen gezien de enorme hoeveelheid CO2 die kolen de lucht in jagen, maar ook vanwege het spoor van vernieling dat de steenkool al achterlaat voordat het in de kolencentrale terecht komt. De rechten van de plaatselijke bevolking én de mijnwerkers worden met voeten getreden. Verder veroorzaakt mijnbouw vervuiling van drinkwater, uitstoot van het broeikasgas methaan en wordt er bos voor gekapt
Dit en meer blijkt uit het rapport De wereld achter kolenstroom van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Greenpeace. Een greep uit van de gevolgen van kolenverbruik in Nederland:
Eenderde van de steenkool voor kolencentrales komt uit Colombia. De mijnbouw in Colombia heeft geleid tot grove schendingen van mensenrechten, waarbij is gemoord, en volledige gemeenschappen zijn verjaagd door paramilitairen.
De mijnbouw leidt veelvuldig tot drinkwatervervuiling: agressieve verzurende stoffen vervuilen water en natuurgebieden in de buurt van mijnen. In de mijnen zijn de arbeidsomstandigheden slecht en de lonen laag. Vakbonden worden beknot. De mijnbouw leidt tot emissies van methaan, een broeikasgas dat twintig keer sterker is dan CO2.
E.ON is als eerste begonnen met voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. Energiebedrijven geven geen enkel inzicht in de vuile herkomst van steenkool. Het Greenpeace-onderzoek gaat daarom vergezeld van een open brief aan Joost van Dijk, directeur van E.ON. Greenpeace vraagt hem en andere topmensen van energiebedrijven te stoppen met investeren in kolenstroom en een bijdrage te gaan leveren aan een schone energietoekomst. Dat kan door een grotere inspanning op energiebesparing en investeren in zonne-energie, windparken, warmtekrachtcentrales op aardgas en duurzame biomassa.