Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds vaker melanisme bij Nederlandse Harlekijnslakken

  •  
29-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Harlekijnslak.jpg
Steeds vaker worden in de Oosterschelde Harlekijnslakken aangetroffen met zwarte pigmentvlekken. De basiskleur van deze opvallend fraaie zeenaaktslak is wit met gele pigmentvlekken. Vooral dit jaar zijn een toenemend aantal dieren met extra zwart pigment aangetroffen. Deze afwijkende zwarte pigmentering heet melanisme.
De basiskleur van de Harlekijnslak is wit met gele pigmentvlekken op de kieuwkrans, de rug en de kop. Deze gele vlekken zijn zeer variabel aanwezig. Per dier kan het verschillen: soms wat meer soms wat minder. Van de Harlekijnslak is bekend dat hij ook zwarte pigmentvlekken kan dragen. Deze zwarte pigmentering noemen we melanisme. In tegenstelling tot dit jaar, is er vorig jaar ondanks de grote aantallen Harlekijnslakken toen, nauwelijks melanisme bij de Nederlandse populatie in de Oosterschelde waargenomen.
Lees meer op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.