Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds minder vis door warmer zeewater

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
visserij pixabay

© Foto: pixabay

De opwarming van de aarde eist een tol van de wereldwijde visbestanden. Door het warme zeewater zijn de bestanden gemiddeld gedaald met 4,1 procent. In sommige regio’s zelfs 35 procent, blijkt uit een internationale studie in Science.
De wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst en de NOAA Rutgers Universiteit bestudeerden de impact van het warmere zeewater op 235 populaties van 124 soorten in 38 ecosystemen over de hele wereld. Ze bestudeerden ook schaaldieren en schelpen.

Wereldwijd

Ze combineerden data over de populaties met temperatuurkaarten om de impact op de oogsten in te schatten. De onderzochte soorten en populaties zijn samen goed voor ongeveer een derde van de totale visvangst in de wereld. Het blijkt dus dat de effecten van het warmere zeewater negatief zijn voor veel soorten. Maar het bleek ook dat sommige vissoorten er baat bij hadden.
“Toch kunnen de visbestanden maar een beperkte opwarming tolereren”, zegt medeauteur Olaf Jensen, hoogleraar aan de Rutgers Universiteit. “Veel van de soorten die tot nog toe profiteerden, zullen beginnen afnemen naarmate de temperatuur verder stijgt.”

Aanpakken

“We raden aan om overbevissing aan te pakken, de visserij opnieuw op te bouwen en de klimaatverandering in te calculeren in het beheer van de visbestanden”, zegt Chris Free, de hoofdauteur van het onderzoek. “Beleidsmakers kunnen zich voorbereiden op de regionale verschillen in visvangst door handelsakkoorden en partnerschappen af te sluiten.”
In warmere wateren worden de visbestanden harder geraakt door overbevissing. Het maakt de visbestanden kwetsbaarder door hoge temperaturen en hindert ook het herstel van de soorten.
Bron: Duurzaamnieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.