Steeds minder vis door warmer zeewater
• 07-03-2019
• leestijd 1 minuten
© Foto: pixabay
De opwarming van de aarde eist een tol van de wereldwijde visbestanden. Door het warme zeewater zijn de bestanden gemiddeld gedaald met 4,1 procent. In sommige regio’s zelfs 35 procent, blijkt uit een internationale studie in Science.
De wetenschappers van de Amerikaanse overheidsdienst en de NOAA Rutgers Universiteit bestudeerden de impact van het warmere zeewater op 235 populaties van 124 soorten in 38 ecosystemen over de hele wereld. Ze bestudeerden ook schaaldieren en schelpen.
Wereldwijd
Ze combineerden data over de populaties met temperatuurkaarten om de impact op de oogsten in te schatten. De onderzochte soorten en populaties zijn samen goed voor ongeveer een derde van de totale visvangst in de wereld. Het blijkt dus dat de effecten van het warmere zeewater negatief zijn voor veel soorten. Maar het bleek ook dat sommige vissoorten er baat bij hadden.
“Toch kunnen de visbestanden maar een beperkte opwarming tolereren”, zegt medeauteur Olaf Jensen, hoogleraar aan de Rutgers Universiteit. “Veel van de soorten die tot nog toe profiteerden, zullen beginnen afnemen naarmate de temperatuur verder stijgt.”
Aanpakken
“We raden aan om overbevissing aan te pakken, de visserij opnieuw op te bouwen en de klimaatverandering in te calculeren in het beheer van de visbestanden”, zegt Chris Free, de hoofdauteur van het onderzoek. “Beleidsmakers kunnen zich voorbereiden op de regionale verschillen in visvangst door handelsakkoorden en partnerschappen af te sluiten.”
In warmere wateren worden de visbestanden harder geraakt door overbevissing. Het maakt de visbestanden kwetsbaarder door hoge temperaturen en hindert ook het herstel van de soorten.
Bron: Duurzaamnieuws