Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds minder stadsvogels in Nederland

  •  
07-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
koolmees

© Koolmees, foto: baziel

Het gaat niet goed met de stadsvogels in Nederland. Van dertien van de twintig vogels in stedelijk gebied is sinds 1990 de populatie afgenomen. Een van die vogelsoorten, de kuifleeuwerik, is zelfs helemaal uit Nederland verdwenen. De Europese kanarie is hard achteruitgegaan, blijkt uit cijfers van het CBS en Sovon.

Afgenomen

Vogelsoorten waarvan meer dan 32 procent van de Nederlandse populatie in de stad broedt, worden stadsvogels genoemd. Tussen 1990 en 2017 is het totaal aantal vogels van deze soorten gemiddeld met meer dan helft afgenomen. Alleen met de huiszwaluw gaat het goed. Zowel in stedelijk als landelijk gebied neemt de populatie van deze vogel toe.

Veel gebouwen

Dat het over het algemeen niet goed gaat met de stadsvogels heeft te maken met het feit dat er veel gebouwd wordt. Hierdoor verdwijnen landjes met onkruid waar de vogels van leven. Daarnaast kiezen tuinbezitters vaak voor tegels in plaats van groen. De voedselbronnen voor vogels worden daarom steeds schaarser.
Bron: ANP

Meer over:

sovon, stadsvogels, stad, vogels,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

hvanemaus
hvanemaus12 dec. 2018 - 7:10

Ja, het moet allemaal "netjes" wezen.

riana5
riana511 dec. 2018 - 8:56

En toch worden er nog massaal bomen gekapt  en bosjes gerooid  kan daar nou echt niets aan worden gedaan!! En bij mij  wordt onze buurt onze tuin en parkjes  onderhouden door een tuiniers  bedrijf  Slabbekoorn  die nog volop met vergif het onkruid te lijf gaat ik heb al gereageerd hierop  maar toch gaat men vrolijk  verder

hvanemaus
hvanemaus11 dec. 2018 - 7:13

Niet alleen de nestgelegenheid, maar ook voedsel en schuilmogelijkheden zijn er minder , dus minder vogels

hvanemaus
hvanemaus10 dec. 2018 - 19:11

Ook zie je dat gemeentes veel heesters en bosplantsoen omvormen tot gazon of ruw gras. Daardoor blijft er weinig nest gelegenheid over.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.