De totale oppervlakte aan bosgebied in Nederland is sinds 2013 jaarlijks met 1350 hectare afgenomen. Per jaar is er gemiddeld 3036 hectare bos verdwenen. Dit wordt maar deels gecompenseerd door de aanplant van 1686 hectare nieuw bos op een andere locatie, meldt website Nature Today.
Kaarten en luchtfoto's
De afname in bosgebied blijkt uit een recente analyse van het Nederlandse bosgebied door Wageningen Environmental Research. Aan de hand van topografische kaarten en met behulp van luchtfoto's is vastgesteld hoeveel bosgebied is verdwenen, omgevormd en is aangeplant. "Alles bij elkaar komen we tot de conclusie dat tussen 2013 en 2017 de Nederlandse bosoppervlakte netto met zo’n 5400 hectare is afgenomen, dat is gemiddeld 1350 hectare per jaar," zegt bosbouwkundig onderzoeker Eric Arets van Wageningen Environmental Research (Alterra).
Verklaringen
Voor de netto-afname in bosgebied zijn verschillende verklaringen. Sinds een jaar of tien worden bosgebieden omgevormd naar andere vormen van natuur, zoals heide en zandverstuiving. Opvallend veel bos is verdwenen in Groningen en Drenthe. In de jaren 80 zijn hier met behulp van subsidieregelingen tijdelijke bossen aangeplant. Veel van deze bossen zitten nu aan het einde van de subsidieperiode, en worden nu geoogst en weer in gebruik genomen als landbouwgrond. Verder zijn omzetting naar bebouwd gebied en infrastructuur belangrijke factoren voor ontbossing. Meestal worden deze oppervlakten echter wel gecompenseerd.
Klimaatverandering
Bossen spelen een grote rol in het tegengaan van klimaatverandering doordat ze CO2 opnemen. Ontbossing draagt juist bij aan de emissie van CO2. De aanplant van nieuw bos zorgt wel voor een nieuwe opname van CO2, maar dit gaat wel veel langzamer.
Tussen 1990 en 2013 nam het bosareaal in Nederland juist toe, van 362.056 naar 375.679 hectare. In deze periode werd ontbossing op de ene plek nog gecompenseerd door bebossing op een andere plek.