Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds meer zwartvlekwinteruilen gezien

2 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thumbnail_zvwu_stroop.jpg

© Foto: Kars Veling

Vanaf half oktober worden de eerste zwartvlekwinteruilen gemeld via Waarneming en Telmee. De komende weken, en zeker als er eerst nog wat koude nachten zijn, zullen ze nog verder toenemen en ze zijn tot volgend jaar april te zien.
Waarnemingen
Voor 2005 waren er nauwelijks waarnemingen van de zwartvlekwinteruil in Nederland. Er zijn meldingen uit 1974, 1979, 1985, 1990, 1994 en 1995. In 2005 verscheen de vlinder en waren er vier meldingen. Na dat jaar gaat het jaarlijks om honderden waarnemingen en om duizenden vlinders. Waarschijnlijk heeft de uitbreiding te maken met de net wat hogere temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De zwartvlekwinteruil is de hele winter actief, behalve in nachten dat het flink vriest.
Groningen
De eerste jaren zat hij vooral in Zuid-Nederland, maar inmiddels is hij ook in Groningen en Friesland een regelmatige verschijning. In de kop van Noord-Holland wordt hij nog niet veel gemeld. 
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar