Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer te kiezen in diervriendelijk voedsel

  •  
05-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_143926.jpg
Het sterrensysteem waarmee de Dierenbescherming consumenten wil laten zien hoe diervriendelijk het voedsel is dat ze kopen, slaat aan.
Twee jaar na de introductie van het zogeheten Beter Leven-kenmerk hebben alleen al honderdduizenden kippen een beter leven en wordt onderhandeld met de kalversector om te bezien of ook kalfvlees in aanmerking zou kunnen komen voor een ster, meldt de Dierenbescherming. Nu komen de kalveren niet in aanmerking voor het kenmerk omdat de dieren bloedarmoede moeten hebben om blank kalfsvlees te leveren.
De welzijnsorganisatie voor dieren maakt de balans op bij een nieuwe uitbreiding van het Beter Leven-assortiment. Woensdag kreeg Herman Kemper (uit IJzevoorde) twee sterren voor zijn mais-scharrelkip en drie sterren voor zijn biologische landhoen. ,,Het wordt voor de consument langzaam maar zeker steeds makkelijker om diervriendelijk geproduceerd kippenvlees te herkennen'', vindt Frank Dales, directeur Dierenbescherming.
In 2007 was de Volwaardkip het eerste product met een ster. De Volwaardkip is een sterker kippenras dat langzamer groeit, meer ruimte krijgt en naar buiten kan. De Dierenbescherming zag deze kip van meet af aan als een goed alternatief voor de kuikens die doorgaans in zes weken worden opgefokt tot vleeskippen, oneerbiedig ook wel plofkippen genoemd. Inmiddels zijn er ook producten van scharrel- en biologische kippen met het Beter Leven-kenmerk en heeft supermarkt Jumbo ook diervriendelijker geproduceerd varkensvlees.
Volgend jaar begint een campagne om het winkelend publiek nog vertrouwder te maken met het Beter Leven-kenmerk. Een ster betekent dat al aanzienlijk meer rekening is gehouden met dierenwelzijn dan in de gangbare veehouderij. Drie sterren geeft aan dat optimaal rekening wordt gehouden met dierenwelzijn.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.