Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer sprinkhanen sinds 1990

  •  
26-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
998 keer bekeken
  •  
Sprinkhaan_Mariaa_01.jpg

© Fotograaf: Mariaa

Sinds 1990 komen er steeds meer sprinkhanen voor in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van 35 soorten sprinkhanen waarvan in 2019 voldoende gegevens beschikbaar waren, is van 16 soorten de verspreiding toegenomen. Van 9 soorten is de trend stabiel en bij 10 soorten is sprake van een negatieve trend. In totaal komen 53 soorten sprinkhanen voor in ons land.

Het lijkt dan ook relatief goed te gaan met de meeste sprinkhanensoorten in het land, zegt het kennisinstituut. "Dat kan met de warme temperaturen van de afgelopen tijd te maken hebben", zegt een woordvoerder. Met een paar andere soorten gaat het minder goed; die staan op de Rode Lijst waarop bedreigde diersoorten staan. "Mogelijk gedijen die minder goed bij het warme weer." Maar het kan ook met de opkomst van andere soorten uit zuidelijke streken te maken hebben. Of de inheemse soorten achteruitgaan door concurrentie, moet toekomstig onderzoek uitwijzen, volgens het CBS.

De trends zijn niet gebaseerd op aantallen, maar op verspreiding. Over het algemeen betekent een toename in verspreiding ook een toename in aantallen, zegt het CBS. Voor soorten met weinig waarnemingen en een beperkte verspreiding werken de modellen niet goed. Sommige zeldzame soorten zijn hierdoor niet meegenomen in het onderzoek, aldus het kennisinstituut.

Bron: ANP

Meer over:

sprinkhanen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.