Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds meer mensen wekken samen energie op

18 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windenergie_01.jpg
Steeds meer buurt- en wijkgenoten wekken gezamenlijk hun eigen duurzame energie op. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor, uitgevoerd in opdracht van de Stichting HIER opgewekt.
In het afgelopen jaar is het aantal geregistreerde energiecoöperaties gestegen van 262 naar 313. De lokale initiatieven zijn samen goed voor een vermogen ruim 138 megawatt. Meer dan 50.000 Nederlanders zijn lid van zo’n lokale energiecoöperatie.

Zonne- en windenergie

Meer dan de helft van de gezamenlijke initiatieven is actief met productie van zonne- en windenergie. Ook zijn er projecten met waterkracht en collectieve warmte. Eind 2016 stroomt de eerste coöperatieve waterstroom het elektriciteitsnet op, aldus het rapport.
Rekening houdend met het aantal inwoners, zijn in Groningen en Friesland relatief veel energiecoöperaties te vinden. In Groningen zijn er dit jaar elf en in Friesland zes nieuwe bijgekomen.
Het coöperatieve windvermogen is gestegen van 81,5 megawatt in 2015 naar 115,2 megawatt in 2016. De groei is grotendeels veroorzaakt door het windpark Battenoert, windpark Nijmegen-Betuwe en windpark Hellegatsplein.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar