Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steeds meer duurzame elektriciteit

  •  
23-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
groene_stroom.jpg
De productie van duurzame elektriciteit is vorig jaar ten opzichte van 2007 gestegen met 1,5 procent tot 7,5 procent. Die toename komt vooral door de groei van de elektriciteitsproductie uit windenergie en biomassa. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aandeel van groene stroom in de totale levering van elektriciteit is in één jaar met een kwart gestegen. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) noemt dat een teken dat het kabinet op de goede weg zit met de stimulering van duurzame energieproductie.
,,Mijn beleid is erop gericht ook in de komende tijd deze stijging vast te houden, ook al gaat het economisch bepaald niet voor de wind.'' Ze wijst op de afgelopen vrijdag flink verruimde subsidieregeling voor duurzame energie, die op 1 april in gaat.
Vooral de productie uit windenergie nam vorig jaar flink toe. Er zijn meer windmolens in gebruik genomen.
De grote elektriciteitscentrales gebruikten in 2008 ruim een kwart meer biomassa dan in 2007. Dat was nog wel veel minder dan in 2005 en 2006. Toen was de subsidieregeling ruimer. De meegestookte biomassa in centrales was in 2008 goed voor ongeveer een kwart van de duurzame elektriciteitsproductie.
Vorig kwamen er drie installaties bij die elektriciteit maken met biomassa als enige bandstof. Die staan in Alkmaar en Hengelo (afvalhout) en Moerdijk (kippenmest).
 Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.