Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds meer Brabantse boeren bouwen megastallen net over de grens

28 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
koeien_stal_megastal_pixabay

© Pixabay

Veel boeren uit Noord-Brabant hebben de afgelopen jaren de overstap naar België gewaagd. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant aan de hand van het Belgisch Staatsblad. Ze zijn er een nieuw bedrijf gestart, of breidden bestaande boerderijen fors uit. Aanleiding: de soepelere stikstofregels. De afgelopen jaren liep het aantal Brabantse boeren alleen al in de grensdorpen op tot enkele tientallen. Het merendeel runt (mega)stallen met duizenden dieren. Inwoners van de grensstreek maken zich steeds meer zorgen.

Omroep Brabant ontdekte dat zo’n 45 bedrijven in de Belgische grensstreek in handen zijn van Nederlanders. Een groot deel hiervan is de afgelopen jaren gestart of uitgebreid, toen de stikstofdiscussie in Nederland hoog opliep. Ook in de rest van België zijn veel Brabanders actief. Veel van de boeren wonen nog in Nederland, tot onvrede van Belgische politici en burgers, die de samenhang in hun dorpen zien verdwijnen. Ook in Brabant zijn er klachten: de stank van de megabedrijven waait zo de grens over.

Bron: ANP

Meer over:

boeren, grens, brabant

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar