Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds meer besmeurde vogels in opvangcentrum

28 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
zwanen

© Foto: gertpaassen

165 met stookolie besmeurde vogels zijn inmiddels ondergebracht in het noodhospitaal bij de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Daaronder zijn ongeveer tachtig dieren die eerder in Vogelklas Karel Schot werden opgevangen. Ook vanuit andere vogelasielen worden vieze vogels naar het centrum gebracht. De vogels raakten met olie bedekt toen zaterdag een olietanker in de 3e Petroleumhaven op een steiger botste, en 200 ton stookolie in het water terechtkwam.

Vogelwasstraat

In het noodhospitaal wordt een speciale vogelwasstraat gebouwd waar de stookolie voorzichtig van de vleugels van de vogels gespoeld kan worden. De verwachting is dat deze donderdag klaar is voor gebruik. Rijkswaterstaat werkt woensdagavond tot laat door om de straat gereed te krijgen. Tot die tijd kunnen de vogels tot rust komen in het centrum.
Met de bouw van het centrum werd maandag begonnen. Als het af is, kunnen er 500 vogels terecht.

Eigen stookolie

De 217.000 liter olie was stookolie waarmee de motoren van de tanker worden aangedreven. Het schip zelf, Bow Jubail van de Noorse rederij Odfjell, was ongeladen. De olietanker is dubbelwandig uitgerust voor wat betreft de lading, de tanks achterin van het schip voor de motoren hebben die bescherming niet.
Dat heeft havenwethouder Adriaan Visser (D66) donderdag in de gemeenteraad van Rotterdam gezegd. De tanker is om 13.45 uur met de rechter achterkant tegen de kade gebotst. “Het schip had een loods aan boord, windkracht 3 en helder zicht. Het is nog een volkomen raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Olieramp

Het is een ongekende olieramp voor Rotterdam, zegt Visser. “Het schip had net bunkerolie geladen. Het lekken ging enorm snel. Ondanks alle maatregelen zorgde eb en vloed voor snelle verspreiding van de olie.” Inmiddels is al 160.000 liter opgeruimd.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.