Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Steeds beter beeld bij Beleef de Lente

6 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
beleef de lente1
Tien jaar Beleef de Lente is ook het verhaal van tien jaar voortschrijdende techniek. Waren de eerste beelden nog grijs en vaag, tegenwoordig kunnen we de vogels van meerdere kanten haarscherp bekijken, en nog in kleur ook.
Natuurfilmer Luc Enting heeft een belangrijk aandeel in Beleef de Lente: de meeste webcams waren en zijn van hem. In die tien jaar hebben de ijsvogeltjes hem de meeste hoofdpijn bezorgd. Het lukte maar niet om de vogels broedend in beeld te krijgen; steeds kozen ze een ander hol dan dat waar de camera hing. Vorig broedseizoen was het eindelijk raak, met eieren en kuikens die al snel zó groot werden dat ze het zicht van de camera blokkeerden.
Tweemaal had Luc Enting webcams in zijn eigen tuin geplaatst, en dat leverde twee memorabele momenten op. Zijn bosuilenkast werd gekraakt door een boomklever, die vervolgens het invlieggat helemaal dichtmetselde. Drama was er in het merelnest, waar de broedende vogel voor het oog van de camera werd gepakt door een poes…
Pikkedonker
In de meeste nestkasten is het pikkedonker is: er wordt gefilmd met infraroodcamera’s, waardoor het binnen fel verlicht lijkt, maar dat is natuurlijk niet zo. Dat zou ook niet mogen: het hele principe van Beleef de Lente is dat de vogels geen last mogen hebben van de webcams. De eerste keer dat vogels een kast binnenkomen, merken ze volgens Enting wel dat er iets zit. Maar daar zijn ze na een dag aan gewend. Zolang die camera maar niet beweegt of geluid maakt, want van onverwachtheden schrikken vogels altijd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar