Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Stedeling wil af van de scooters

8 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
brommers.jpg
Als het aan inwoners van de grote steden ligt, komt er een verbod op de meest vervuilende scooters en brommers in de stad. Ook is een ruime meerderheid te vinden voor een verplichte jaarlijkse keuring op illegaal opvoeren (81%) en uitstoot (76%). Een groot deel van de bevolking ergert zich aan rijgedrag, herrie en stank van scooters en brommers. De politiek laat dit probleem al jaren sudderen.
Strengere maatregelen
Het onderzoek toont een grote eensgezindheid onder de bevolking. Zelfs onder berijders van scooters of brommers is er veel draagvlak voor een verplichte keuring op illegaal opvoeren (58%) en een verbod op de meest vervuilende scooters (49%). Ook bij partijen die dit soort maatregelen meestal tegenhouden, zoals VVD en PVV, is een meerderheid van de stemmers voor het nemen van strenge maatregelen om scooteroverlast tegen te gaan.
Scooters naar de rijbaan
Na jarenlange lobby door onder andere Milieudefensie, de Fietsersbond en de gemeente Amsterdam is recentelijk door minister Schultz aangekondigd dat scooters binnenkort naar de rijbaan mogen. Hier is 62% van de stadbewoners (groot) voorstander van. Scooters vervuilen de lucht zeer ernstig, ze zijn tot wel 2700 keer vuiler dan bestelbusjes. Fietsers ademen de ernstig vervuilde lucht direct in als ze achter een scooter rijden of staan.
Goede eerste stap van politiek
Milieudefensie is verheugd dat de minister een eerste stap heeft gezet in strengere regelgeving omtrent scooteroverlast, namelijk een wetsvoorstel om scooters naar de rijbaan te verplaatsen. Meer maatregelen zijn nodig: “Als 83% van de bevolking strengere handhaving wil en 70% voorstander is van een verbod op meest vervuilende scooters, dan kan de minister dit niet langer naast zich neerleggen. 
Teken voor gezonde lucht
Het aanpakken van scooters is een eerste stap richting gezondere lucht voor fietsers en wandelaars. Maar Milieudefensie wil meer maatregelen zodat iedereen gezonde lucht kan ademen. Wil jij dat ook? Teken dan de petitie  
Bron: Milieudefensie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar