Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Statiegeld kan worden afgeschaft

  •  
13-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plastic_07.jpg
De weg lijkt vrij voor afschaffing van het statiegeld. De gemeenten in Nederland gaan extra inzamelpunten voor plastic flessen plaatsen. Dat was een voorwaarde voor de Tweede Kamer om het einde van het statiegeld te steunen.
Nieuwe afspraken
De gemeenten hebben ingestemd met een akkoord over het inzamelen van glas, plastic flessen en andere verpakkingen. Bedrijven beloven op hun beurt dat ze minder verpakkingsmateriaal gaan gebruiken, meer afval hergebruiken en minder plastic om reclamefolders doen.
Kringloop verder sluiten
"De uitkomst van deze ledenraadpleging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is goed nieuws voor het milieu", aldus staatssecretaris Wilma Mansveld. "Met als resultaat: meer ingezameld kunststofafval, meer verpakkingsmateriaal hergebruiken en een veel duurzamer verpakkingsketen. Samen met gemeenten en verpakkend bedrijfsleven gaan we zorgen dat de kringloop voor kunststof verder wordt gesloten."
Slechte opkomst
De ChristenUnie plaatst vraagtekens bij de raadpleging: "Vandaag werd bekend dat 24 procent van de gemeenten tegen de overeenkomst heeft gestemd, waaronder Utrecht, Maastricht, Zwolle en Assen. Doordat gemeenten maar een paar weken hadden om te reageren, heeft de helft van de gemeenten niet gereageerd. Deze gemeenten worden daarom door het VNG gerekend als voorstander."
Genegeerde signale
Eerder lieten de gemeenten op een VNG-congres in meerderheid weten voor behoud van het statiegeldsysteem te zijn, moppert de partij. Kamerlid Carla Dik-Faber noemt het "onbegrijpelijk dat de VNG het signaal vanuit veel van haar leden zo negeert. In de Kamer is een meerderheid voor het behoud van het statiegeldsysteem. Ik roep staatssecretaris Mansveld daarom op dit serieus te nemen."
Tegen zwerfvuil
PvdA- Kamerlid Manon Fokke blijft ook zeer kritisch: "De PvdA is voorstander van statiegeld omdat het zwerfvuil tegengaat. Het verpakkende bedrijfsleven, het ministerie en de VNG hebben een akkoord. Afgesproken is dat vrijgeven van het statiegeld per 1 januari 2015 enkel mogelijk is als in het kader van de duurzaamheid flinke stappen zijn gezet. Als deze stappen niet zijn gezet, kan geen sprake zijn van afschaffing van statiegeld."
Flinke boost
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij met de instemming van de gemeenten. "Doordat nu ook de VNG achter het akkoord staat kan er een flinke boost worden gegeven aan de inzameling van plastic verpakkingen", reageerde CBL-directeur Rene Roorda. Volgens hem bezegelt het akkoord "een robuust en ambitieus systeem voor het hergebruik van verpakkingen"
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.