Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Start van het Levend Archief

  •  
26-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
180 keer bekeken
  •  
Zaden

© Verschillende zaden. Fotograaf: Jesper Buursink

Op het eerste Nederlandse Zadensymposium in Nijmegen is het Levend Archief van start gegaan. De ambitie van dit archief is om een grote nationale zadenbank van de wilde inheemse flora van Nederland op te zetten want meer dan 37% van deze planten is met uitsterven bedreigd. 

Uitsterven

Met het Levend Archief willen botanische tuinen, onderzoeksinstituten, kwekers en plantenspecialisten voorkomen dat inheemse Nederlandse plantensoorten uitsterven. Het project focust op het aanleggen van zadenbanken uit inheemse bronpopulaties en het opkweken en uitwisselen van deze zaden. 37% van onze inheemse flora is met uitsterven bedreigd. Bekende planten zoals de kievietsbloem, muurbloem, karwij en herfsttijloos staan allemaal in de categorie ‘Ernstig bedreigd’ op de Rode Lijst van FLORON. Met het Levend Archief wordt voorkomen dat plantensoorten verdwijnen en blijft de biodiversiteit van Nederland bewaard.
Paternoster boontje

© Reinout Havinga van de Hortus Botanicus Amsterdam met zaden van het paternosterboontje. Fotograaf Jesper Buursink

Reinout Havinga van de Hortus Botanicus Amsterdam met zaden van het paternosterboontje. Foto: Jesper Buursink

Onderzoek

Behalve het voorkomen van uitsterven, is de zadenbank interessant voor onderzoekers, terrein-beherende organisaties, die op zoek zijn naar de originele planten, en voor kwekers die wilde soorten gebruiken om cultuurgewassen te veredelen. Voor het publiek kan het interessant zijn om te leren over het belang van zaden en genetische biodiversiteit in het Nederlandse landschap. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.