Vroege Vogels

Stamcellen in plaats van proefdieren

  •  
25-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Wistar_rat.jpg
Omdat hij de bijwerking van medicijnen test op menselijke cellen in plaats van op proefdieren heeft Robert Passier de Lef in het Lab-prijs 2014 van de Dierenbescherming gekregen. Het publiek kon via de site van de Dierenbescherming stemmen op vijf genomineerden. Passier is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum.
Nog steeds komen er medicijnen op de markt met negatieve bijwerkingen. Vooral bijwerkingen aan het hart kunnen levensbedreigend zijn. Het is daarom wettelijk verplicht om medicijnen te testen. Alleen al in Europa worden hier jaarlijks miljoenen dieren voor gebruikt. "In veel gevallen zijn deze dierproeven echter niet betrouwbaar genoeg. Voor het welzijn van zowel dier als mens is het daarom van belang om naar alternatieven te zoeken en dr. Passier is daarin geslaagd," zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming donderdagavond bij de uitreiking van de onderscheiding in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort.
Schadelijke effecten
Robert Passier maakt bij zijn onderzoek naar schadelijke effecten van medicijnen op het hart gebruik van menselijke stamcellen. Hiermee kunnen onder gespecialiseerde kweekcondities hartspiercellen worden gemaakt. Die hartcellen gebruikt hij om medicijnen te testen op bijwerkingen zoals hartritmestoornissen. Proefdieren zijn dan niet meer nodig. "In feite heb ik de hartspiercellen van de patiënt in een kweekschaaltje en kan ik heel gericht hun ziekte in dat schaaltje bestuderen," aldus Passier.
Onderzoek stimuleren
De Dierenbescherming maakt zich sterk om onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven, onder meer met de Lef in het Lab-prijs. Sinds 2007 reikt de Dierenbescherming deze prijs, in samenwerking met het Nationaal Kennis Centrum Alternatieven voor Dierproeven (NKCA), jaarlijks uit aan wetenschappers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten om het aantal dierproeven terug te dringen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.